brokuły w sosie śmietankowym

Zielono na talerzu – Baza do sałatek z brokułów

Moim zdaniem, brokuły to jedno z najfajniejszych warzyw w kuchni. Szybko się je przygotowuje, ich zjadanie ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm, pięknie wyglądają na talerzu, ale przede wszystkim pasują dosłownie do wszystkiego. Ich wyrazisty smak sprawia, że sałatka brokułowa smakować będzie tak z dodatkiem krewetek czy kurczaka jak i po prostu np. pestek słonecznika. Poniżej podaję przepis na podstawowy wariant, do którego dodatki zależą już w zasadzie tylko od naszych upodobań. Ja najbardziej lubię dodawać właśnie ziarna słonecznika, suszone pomidory i tuńczyka, ale jest to całkowicie dowolne, bo dosłownie wszystko pasuje.

SKŁADNIKI:

  • główka brokułu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • sok z cytryny
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Brokuły starannie umyj, podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę z solą (na dwa litry wody około łyżeczki soli). Dodaj do wody kilka kropli soku z cytryny. Dzięki temu brokuł nie straci koloru, a zyska ciekawszy, bardziej intensywny smak. Gotuj około 6-9 minut, aż warzywo będzie al dente, czyli mówiąc inaczej dasz radę w bić w nie widelec, ale będzie stawiało lekki opór. Odcedź różyczki na sitku. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do miseczki lub posiekaj na bardzo drobną kosteczkę, którą potem dodatkowo warto porozgniatać łyżką np. na talerzu, raczej nie na desce, bo z tej o miękkiej strukturze ciężko będzie potem usunąć zapach. Do przygotowanego czosnku dodaj jogurt, kilka (mało) kropli soku z cytryny, pieprz i sól w ilości według uznania. Tak przygotowanym sosem polej wystudzone różyczki z brokuła. Możesz podać tą sałatkę np. jako dodatek do obiadu, lecz również dodać inne składniki i przykładowo zaserwować na kolację. Nie mieszaj, dzięki temu zachowasz urodę dania Smacznego!