pieczony kalafior

Wegański przysmak, w którym zakochają się wszyscy – pieczony kalafior

Interesując się tak superfoodami, jak i zdrowym odżywianiem niejako siłą rzeczy zapoznałam się również z tematyką weganizmu. Nie zdecydowałabym się co prawda na przejście na ten rodzaj odżywiania, jednakże darzę szczerym podziwem osoby będące na takiej diecie, gdyż wcale nie jest łatwo jej przestrzegać. Dla mnie szczególnie ciężko byłoby z diety wykluczyć nabiał, ale to jak wiadomo kwestia indywidualna. Pieczony kalafior  w wersji wegańskiej to jednak prawdziwy rarytas, którym trudno się nie zachwycić. Polecam przygotowanie go właśnie w takiej, wegańskiej formie, jednakże dla osób, które mają opory przed tym rodzajem diety, dodam, że w oryginalnej wersji do posypania pod koniec pieczenia używa się parmezanu. Ja zastąpiłam go kaparami, właśnie po to, aby przygotować coś całkowicie wegańskiego i jednocześnie, dosłownie, palce lizać.

SKŁADNIKI:

  • 2 średniej wielkości kalafiory
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 7 łyżek oliwy  z oliwek
  • 4 łyżki musztardy (np. typu Dijon)
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżeczki kaparów
  • cytryna
  • pieprz/sól (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw nastawiamy piekarnik na 160 stopni, jeżeli dysponujemy standardowym modelem, będzie się nagrzewał około 20 minut, czas ten spokojnie wystarczy nam na przygotowanie kalafiorów do pieczenia. Najpierw starannie je myjemy i osuszamy. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy oliwę z oliwek, musztardę, pieprz i sól wedle uznania. Kapary siekamy na możliwie jak najdrobniejsze cząsteczki, dodajemy do pozostałych składników.  Dokładnie mieszamy, przygotowanym sosem nacieramy starannie kalafiory. Możemy w tym celu użyć pędzelka, aby dokładnie rozprowadzić go na wszystkich wgłębieniach. Tak przygotowane kalafiory zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na kratce do pieczenia w piekarniku, na około 20 minut. Pietruszkę siekamy na drobniutko.  Po tym czasie warzywa wyciągamy, ostrożnie, żeby się nie poparzyć, rozwijamy je z folii i obsypujemy częścią przygotowanej natki. Piekarnik podkręcamy do temperatury 180 stopni, wkładamy do niego ponownie kalafiory na 10-15 minut, do momentu, aż się zarumienią. Podajemy je posypane świeżą pietruszką, w towarzystwie pokrojonej w ósemki cytryny do skrapiania. Smacznego!