sałatka z quinoa

Sałatka z quinoa – czyli jeden z moich ulubionych superfoodów w uniwersalnym wydaniu

Jak wspominałam już wcześniej, komosa ryżowa jest superfoodem, który darzę szczerym uznaniem. Ponieważ stanowi ona świetną bazę do wielu przepysznych sałatek, dziś zdecydowałam się dodać przepis właśnie do jednej z nich. Tradycyjnie, jak to bywa w moim przypadku, o przygotowaniu właśnie takiej a nie innej potrawy po części zadecydowało zwyczajnie to, co znalazłam aktualnie w lodówce. Oprócz stanowiącej bazę komosy ryżowej znalazły się w więc w niej świeże warzywa. Niestety, nie pochodzą już one aktualnie z mojego ogródka, jednakże nawet kupując produkty w sklepach, staram się zwracać uwagę na ich pochodzenie. Sałatka, którą dzisiaj chcę zaprezentować jest wieloskładnikowa, chrupiąca, a zarazem orzeźwiająca. Wyjątkowo, uważam ją za skończoną całość, oczywiście nie wyklucza to dodawania składników i przypraw wedle uznania, jednakże warto spróbować jej również w wersji możliwie zbliżonej do tej zamieszczonej na blogu. Wygląda być może na dosyć skomplikowaną, jednakże jej przygotowanie, jeżeli dysponujemy ugotowaną komosą ryżową, nie powinno zająć więcej niż 15 minut.

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki ugotowanej quinoa (najlepszy moim zdaniem sposób na ugotowanie komosy ryżowej w kolejnym wpisie)
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 średni ogórek szklarniowy (letnią porą 3 gruntowe)
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 czerwona cebulka
  • pęczek pietruszki

SOS:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (lub innego wybranego oleju)
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • łyżka stołowa (15 ml) octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo, grubo zmielony pieprz

Przygotowanie tej sałatki zaczynamy od zrobienia sosu, który odstoi się i przegryzie w czasie, gdy my będziemy zajmować się pozostałymi składnikami. A zatem, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, sól i ocet, mieszamy. Wlewamy oliwę z oliwek albo inny olej, intensywnie mieszamy, warto w tym momencie skorzystać z tzw. trzepaczki. Sos odstawiamy. Paprykę i ogórka myjemy, jeżeli przyrządzamy sałatkę zimą ogórek warto również obrać. Cebulkę siekamy w bardzo drobną kosteczkę, wsypujemy do większego naczynia. Ogórka i papryka kroimy na nieco większe, około 1 cm kawałki, dodajemy do cebulki. Siekamy pietruszkę, dodajemy również, tak samo z przygotowaną wcześniej quinoą i ciecierzycą. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Jeżeli chcemy podać sałatkę w krótkim czasie od przygotowania, do sosu mielimy pieprz w ilości wedle uznania, mieszamy sałatkę z sosem, schładzamy ok. 15 minut w lodówce. Warto jednak zauważyć, że jeżeli nie połączymy składników z sosem, osobno możemy przechowywać je w lodówce nawet 5 dni, z każdym razem mieszając „na świeżo”. Pamiętajmy tylko o schładzaniu. Smacznego!