lody z zielonej herbarty matcha

Lody z zielonej herbaty

Domowe lody warto polecić każdemu miłośnikowi słodyczy. Szczególnie takie, które oprócz przyjemnych doznań smakowych w trakcie jedzenia zapewniają naszym organizmom zdrowe składniki odżywcze, jak w tym przypadku antyoksydanty czy białko.

Jeżeli decydujemy się zrobić lody w domu, a nie mamy specjalnego urządzenia, będziemy musieli uzbroić się w trochę cierpliwości, ale rezultaty z pewnością będą godne poświęconego czasu i wysiłku.

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 łyżeczki matchy (matcha to sproszkowana zielona herbata wykorzystywana przykładowo w tradycji chińskiej do parzenia i picia jej zgodnie z całym rytuałem. W naszym przypadku posłuży do zrobienia pysznych lodów)
  • 2 kubki jogurtu greckiego (potrzebujemy 660g)
  • 200 ml pełnego mleka
  • ¾ szklanki cukru (około 180g, możemy użyć trzcinowego)
  • listki świeżej mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Matchę wsyp do sporej miski, rozbij trzepaczką w celu usunięcia grudek. Dodaj odrobinę mleka, kontynuuj mieszając do momentu uzyskania jednolitego roztworu z całości mleka i matchy. Cukier zmiel na proszek przy użyciu blendera, jeżeli używasz cukru białego, możesz po prostu użyć cukru pudru. Wymieszaj cukier z jogurtem. Połącz jogurt z cukrem z mlekiem z matchą. Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki. Co dwadzieścia minut- pół godziny należy ją wyjąć i możliwie szybko zamieszać, pozbywając się przy tym tworzących się na ściankach miski grudek. W momencie kiedy masa zgęstnieje na tyle, iż zacznie przypominać roztopione lody, umieść ją na 4 godziny w zamrażarce. Przed podaniem przełóż do miseczek, udekoruj na przykład jagodami acai lub listkami mięty. Smacznego!