jagodowy koktajl

Koktajl jagodowy z kokosową nutą –­ czyli skondensowana dawka zdrowia i energii, która zasmakuje każdemu

Koktajl jagodowy to zdrowy deser, który zasmakuje chyba praktycznie każdemu. Szczególnie często sięgamy po niego latem, ale warto pokusić się o jego zrobienie również w inne pory roku, przykładowo wykorzystując mrożone owoce. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a dodatki takie jak listki mięty, wiórki kokosowe czy cukier zależą wyłącznie od naszej wyobraźni.

SKŁADNIKI:

  • 1 i ½ szklanki jagód
  • duże opakowanie jogurtu greckiego
  • pół opakowania mleka kokosowego
  • opcjonalnie – cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE:

Jagody starannie myjemy, usuwamy z nich listki czy resztki szypułek, pozostawiamy do osuszenia. W międzyczasie w wysokim naczyniu mieszamy jogurt grecki z mlekiem kokosowym, tak, aby rozrzedzić jogurt. Jeżeli zdecydowaliśmy się na użyciu cukru waniliowego, rozprowadźmy go najpierw w mleku kokosowym, następnie wymieszajmy z jogurtem. Przygotowaną mleczną bazę mocno schładzamy, w lodówce ustawionej na niską temperaturę. Jagody rozdrabniamy za pomocą blendera na gładką masę, dodajemy je do zimnego jogurtu z mlekiem. Przygotowany koktajl powinien mieć konsystencję zbliżoną do śmietany. Możemy podać go na kostkach lodu, ponieważ wtedy dłużej możemy cieszyć się jego wyśmienitym smakiem, który jest jeszcze atrakcyjniejszy w niskiej temperaturze. Smacznego!

  • Prosiaczek

    O kurczę! Ten na zdjęciu wygląda bosko! :)

    • Ola
      Ola

      I bosko smakuje! Zachęcam do spróbowania! :)

      • Prosiaczek

        Hehe nie wątpię. Przygotuję rodzinie w następny weekend :)