crumble jablkowe

Crumble jabłkowe – szarlotka w wersji fit

Wielu z nas szarlotka kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, stanowi jedno z naszych ulubionych ciast. Z pewnością jednak jej spożywanie nie jest wskazane dla osób mających problemy z cukrem, czy po prostu dbających o linię. Dlatego jako alternatywę dla niej warto zaproponować typowy brytyjski deser, czyli apple crumble, z lekką modyfikacją, która sprawi, że potrawa ta będzie świetnym daniem również dla tych, którzy jedząc nie dbają jedynie o rozkosze podniebienia, ale przede wszystkim o własne zdrowie.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki zmielonych na pył migdałów (można zastąpić zwykłą mąką)
  • ¾ kostki masła
  • ½ szklanki brązowego cukru (można użyć również syropu klonowego lub – 5 łyżek albo 4 łyżek stewii)
  • 3 dorodne jabłka, ma przykład gatunku szara reneta
  • ¾ łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Wyjmij masło z lodówki, podziel na pół, połowę z powrotem umieść w lodówce. Jabłka obierz, starając się robić to jak najcieniej, aby zachować cenne składniki odżywcze ze skórki. Pokrój je kosteczkę wielkości około 2 cm. Pokrojone przełóż do miski, posyp cynamonem i łyżką cukru, wymieszaj, odstaw. Nastaw piekarnik na 170 stopni, lub 160 z termoobiegiem. Wyjętą wcześniej z lodówki połowę porcji masła przełóż do sporej miski, wsyp połowę cukru i 1/3 szklankę płatków wymieszaj. Kiedy masa zacznie się łączyć stopniowo dodawaj mąką migdałową, resztę płatków i cukier. Formę do tarty (lub inną zbliżonej wielkości) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. ¾ masy z płatków przełóż do formy, starannie i silnie ugnieć na dnie i bokach. Na to wyłóż jabłka. Na wierzchu umieść pozostałą część masy, może być w grudkach. Wyjmij z lodówki resztę masła, zetrzyj na przygotowane crumble na tarce o dużych oczkach. Włóż ciasto do średnio nagrzanego piekarnika, piecz pół godziny. Crumble najlepiej smakuje na ciepło, kilka chwil po wyjęciu z piekarnika. Nie jest to ciasto, które możemy pokroić na równe kawałeczki, do nakładania przyda się raczej szpatułka. Podawać je możemy z lodami, lub w wersji bardziej fit z ubitym jogurtem greckim. Jeżeli chcemy możemy również zrezygnować z dodawania cukru, ale warto wtedy wybrać słodkie jabłka. Smacznego!